Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org
Bine ati venit!
Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org
Bine ati venit!
Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org

Portal CRESTIN-ORTODOX al Fundatiei Sfantul Ierarh Calinic
 
AcasaPortalGalerieCăutareUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

Dermatita atopica

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Autor Mesaj
ilinca

ilinca

feminin
Varsta : 75 Data de inscriere : 27/01/2009 Numarul mesajelor : 21 Localizare : Bucuresti Joburi/Distractii : Medic/ muzica Stare de spirit : Perfecta

Dermatita atopica Vide
MesajSubiect: Dermatita atopica   Dermatita atopica Icon_minitimeMier Mar 11, 2009 5:40 pm

Copilul dumneavoastra are pielea uscata? In anumite zone, regulat, pielea devine rosie si copilul se scarpina? Aceste manifestari clinice persista sau apar periodic de ceva vreme?
Dumneavoastra sau/si tatal copilului v-ati confruntat in copilarie cu aceeasi problema sau ati suferit sau suferiti de astm bronsic, rinita alergica, conjunctivita alergica? Daca da, este posibil ca puiul dumneavoastra sa aiba dermatita atopica.
Cat de frecventa este aceasta boala de piele?
Cei mai afectati sunt copii (15-20%) , 3/4 din cazuri debutand inainte de varsta de 1 an, dar se poate intalni si la adulti (1-3%), fie prin persistenta manifestarilor clinice si la varsta adulta, fie prin aparitia tardiva a bolii. Dermatita atopica este mai frecventa la fetite.
De ce din ce in ce mai multi copii sufera de dermatita atopica?
Datorita modificarii stilului de viata, acest lucru insemnand:
- cresterea poluarii;
- petrecea de mult timp in casa si ventilatie necorespunzatoare (se creeaza conditii pentru dezvoltarea acarienilor si gandacilor de bucatarie) + contactul cu animale de casa (caini, pisici etc.);
- masuri de igiena excesiva, care implica si cresterea agresiunii asupra tegumentului prin detergenti, sapunuri, apa dura etc.;
- modificarea comportamentului alimentar;
- expunerea mai redusa la infectii.
Care sunt cauzele dermatitei atopice?
Desi s-au facut multe progrese in descifrarea cauzelor dermatitei atopice, mecanismele inca raman in mare parte necunoscute. Pentru aparitia manifestarilor clinice este nevoie de contributia mai multor factori:
- predispozitia ereditara (in majoritatea cazurilor este o boala familiala - daca un parinte are dermatita atopica, riscul la copil de a face boala este de 25%, daca ambii parinti au afectiunea, riscul la copil este de 50%) - raspuns imun particular fata de alergeni, cu aparitia inflamatiei pielii;
- alterarea filmului de protectie de la suprafata pielii, ceea ce implica uscaciunea pielii si risc mai mare de patrundere a alergenilor ;
- factori infectiosi;
- stres;
- factori de mediu (poluare, frig).
Care sunt alergenii ce pot determina aparitia sau agravarea puseelor de dermatita atopica?
Este vorba de o multitudine de alergeni: aeroalergeni (praf, polenuri, blana de animale), trofalergeni (alergeni alimentari), bioalergeni (bacterii, virusuri, paraziti) etc.
Cum se manifesta clinic dermatita atopica?
Este vorba de o forma de eczema, ce apare de obicei la 3-6 luni dupa nastere. Principalul simptom al pacientilor cu dermatita atopica este pruritul cutanat (senzatia de mancarime). Gratajul (scarpinarea) agraveaza si intretine pruritul. Ca urmare a frecarii si gratajului repetat, tegumentele devin lichenificate (se ingroasa), cu modificari de culoare (cenusie/rosiatica/maronie).
Caracteristica clinica a dermitei atopice o reprezinta uscaciunea pielii - xerodermia . Ea este agravata de spalarea frecventa si de utilizarea de detergenti, sapunuri bazice etc. Anotimpul in care copilul sufera cel mai tare este iarna (frigul si vantul agraveaza dermatita atopica).
Pe acest fond de uscaciune cutanata apar zone de roseata, uneori zemuire, cojite (cruste sau/si scuame), cu localizare uneori tipica, in functie de varsta ... ele nu sunt usor suportate de puiul vostru, care se scarpina, se trezeste noaptea, este agitat...
Cum se pune diagnosticul de dermatita atopica?
Este obligatorie vizita la medicul dermatolog sau la medicul pediatru pentru a se pune un diagnostic de dermatita atopica, pentru ca exista o serie de alte afectiuni de piele care se pot manifesta cu mancarimi, roseata etc.
Cum evolueaza aceasta boala?
Dermatita atopica are o evolutie de obicei de cativa ani de zile, cu perioade de remisiune completa (in care copilul nu prezinta deloc leziuni de eczema la nivelul pielii) sau partiala (cu ameliorarea leziunilor initiale) intrerupte de exacerbari.
Se estimeaza ca la o dermatita atopica ce debuteaza inainte de 1 an exista sanse ca la varsta de 5 ani, 50%din cazuri sa nu mai puna probleme. Procentajul de persistenta dupa pubertate este de 10-15%.
La o parte dintre copii cu dermatita atopica vor aparea si alte manifestari atopice (rinita alergica, astm bronsic, conjunctivita alergica etc.), evolutie cunoscuta si sub denumirea de „mars atopic”.
Toate acestea au un impact important si asupra parintilor, care devin din ce in ce mai ingrijorati si isi duc copilul la numerosi doctori, cu speranta ca diagnosticul este gresit sau ca exista totusi un tratament care sa vindece repede si definitiv afectiunea.
Cum se trateaza dermatita atopica?
Este foarte important de stiut pentru pacient, dar si pentru familia pacientului, ca dermatita atopica este o boala cronica, ca ingrijirile locale sunt indispensabile si in afara puseelor inflamatorii (tratament de fond cu emoliente + respectarea unor masuri legate de igiena tegumentului), ca dermatocorticoizii sunt eficace si nu sunt periculosi, atata timp cat sunt folositi judicios, respectand schemele prescrise de medic, si ca absenta raspunsului la tratament se poate datora fie infectiilor supraadaugate, fie persistentei contactului cu alergenii declansatori (motiv pentru explorari alergologice pentru detectarea acestora).
Tratamentul dermatitei atopice are 3 scopuri esentile:
1. Lupta impotriva inflamatiei se bazeaza in principal pe aplicatii locale cu un dermatocorticoid, conform unei scheme terapeutice, care se adapteaza in functie de raspuns.
Un alt tratament, ce se poate administra la copii mai mari de 2 ani, il reprezinta imunomodulatoarele de uz topic (pimecrolimus crema sau tacrolimus unguent).
Exista, bineinteles, si alte metode terapeutice pentru formele severe si formele rezistente la tratamentul local (fototerapia UVB+UVA/PUVA - contraindicata la copilul mai mic de 10 ani, corticoterapia sistemica, imunosupresoarele - ciclosporina, micofenolat mofetil, metotrexat etc. ).
2. Lupta contra uscaciunii tegumentelor. Se recomanda ca dusurile sau baile sa fie de scurta durata si sa se evite apa fierbinte datorita efectului degresant.
Pentru curatarea pielii se vor folosi produse neiritante, cu pH acid sau neutru (syndet-uri). Folosirea emolientelor este recomandata inclusiv in perioada de acalmie a bolii. Acestea se repartizeaza uniform pe toata suprafata tegumentului si se maseaza bland, de mai multe ori pe zi.
3. Lupta impotriva infectiilor. Se vor lua atat masuri de prevenire ale infectiilor, iar in momentul in care acestea sunt o certitudine, in functie de tipul si de severitatea infectiei se va opta pentru tratament local sau sistemic.
Care sunt recomandarile generale pentru pacientii cu dermatita atopica pentru a preveni puseele?
1) Imbracaminte - evitarea textilelor iritante (lana, sintetice cu fibre groase) in contact direct cu pielea; preferarea bumbacului si inului, haine largi si nu foarte calduroase pentru a evita transpiratia.
2) Evitarea expunerii la tabac.
3) Mentinerea unei temperaturi optime in camera de dormit; evitarea unei acoperiri excesive noaptea.
4) Exercitii fizice, sport - fara restrictii in general; daca transpiratia declanseaza puseele, se va realiza adaptarea progresiva la efort; dus si emoliente dupa piscina (iritatie la dezinfectantele clorurate).
5) Soare - fara restrictie specifica:
- expunere progresiva cu mentinerea ingrijirilor obisnuite si creme fotoprotectoare in functie de fototip;
- incurajarea vacantelor de vara la mare / la altitudine.
6) Cresterea aplicatiilor de emoliente pe timp rece si uscat.
7) Atentie la suprainfectia herpetica - evitarea contactului bolnavului cu pacienti cu infectie herpetica activa (herpes labial, nazal etc.) si suspectarea acestei complicatii la cei care fac un puseu acut cu aspect clinic neobisnuit.
Cool Vaccinare normala pe pielea neafectata ( NU sunt contraindicate vaccinarile).
9) Alergenele alimentare - pentru copii la risc ( cei cu antecedente familiale) - alaptare materna prelungita (minim 6 luni), fara diversificare precoce, mai ales in ceea ce priveste ouale, pestele, produsele ce pot contine alune ( se vor introduce dupa varsta de 1 an). Se recomanda regim liber in general, cu exceptia situatiilor in care s-a dovedit implicarea unor alimente in aparitia puseelor (prin ancheta si investigatii alergologice speciale).
10) Aeroalergenii de interior:
Acarieni- masuri de rutina:
- ventilare eficace (controlul umiditatii), aerisire corespunzatoare vara;
- evitarea covoarelor si mochetelor in camere;
- stergerea prafului regulata cu buretele umed;
- aspirat o data pe saptamana;
- spalarea draperiilor de 2-3 ori pe luna;
- masuri maximale la subiectii cu risc inalt;
- huse de saltea si de perne din GoreTex sau din alte materiale speciale;
- tratament acaricid la intervale regulate (mai ales pe covoare si mochete).
Animale cu blana
11) Polenurile (la cei alergici la polen):
- evitarea activitatilor in aer liber in zilele uscate si calde;
- aerisire noaptea si dimineata pe timp ploios;
- dus dupa expunere;
- filtre pentru polen in masina;
- animalele si imbracamintea pot vectoriza polenurile
Sus In jos
angelarusu

angelarusu

feminin
Varsta : 38 Data de inscriere : 25/01/2009 Numarul mesajelor : 167 Localizare : Holland Joburi/Distractii : multe Stare de spirit : buna

Dermatita atopica Vide
MesajSubiect: Re: Dermatita atopica   Dermatita atopica Icon_minitimeLun Mar 16, 2009 5:57 pm

MULTUMIM DE POSTARE SI VA MAI ASTEPTAM SI CU ALTELE
Sus In jos
http://sfantulierarhcalinic.heavenforum.com

Dermatita atopica

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum: Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org :: SFATUL MEDICULUI :: SFATUL MEDICULUI -
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discuții recente