Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org
Bine ati venit!

Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org

Portal CRESTIN-ORTODOX al Fundatiei Sfantul Ierarh Calinic
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareInregistrareConectare

 

Muntele Athos - Mănăstirea Vatopedu

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Autor Mesaj
Admin
Admin
avatar

feminin
Varsta : Data de inscriere : 20/01/2009 Numarul mesajelor : 172 Localizare : Joburi/Distractii : Psihologie Stare de spirit :

MesajSubiect: Muntele Athos - Mănăstirea Vatopedu   Sam Mar 20, 2010 11:50 am


Ctitorul ei fondator dintru inceput a fost Arcadie (ce era fiul imparatului Teodosie cel Mare) care a fost salvat in chip minunat de Maica Domnului cand a fost aruncat in mare de un val in vremea furtunii si apoi gasit intr-un tufis. De aici numele de Vatopedi:vatos-tufis, pedi-copil.
Pe la 361-363 tot Sfântul Munte a fost pustiit de păgâni. În (379-395) a fost refacută de împăratul Teodosie cel Mare, iar pe la anul 860 a fost iară prădată de către Beduinii Siriaci.
Ctitorie veche a lui Alexandru Lăpuşneanu (domnul Moldovei), care în a doua domnie (1563-1568), dăruieşte pe lângă o cupă mare de argint şi bătută cu solzi de aur, din care a băut şi doamna sa dintr’însa, şi merticul anual de 300 galbeni roşii. În acea vreme se aflau ca la 300 călugări în mănăstire.
Este situată în partea de nord-est a peninsulei Athos.
Sfânta Mânăstire Vatopedu se situează pe locul doi în ierarhia mânăstirilor. Este idioritmică şi este locuită de 50 de călugări (1990).

- În această mănăstire se găsesc multe icoane făcătoare de minuni; Odoare si sf. moaste.
Brâul Maicii Domnului negru se păstrează într-o raclă de argint. Două cruci de la împăratul Constantin făcute dupe modelul care i s-a aratat pe cer, înainte de a începe lupta cu Liciniu, se păstrează pe Sf. Masă. Capul Sf. Andreiu. Paharul (Jaspis) oferit de Manuel Comneanu-Paleologul apoi un deget al Sf Ioan Botezătorul, mâna Sf. Grigore-Decapolitul dăruită de d-na Maria-lui Serban Cantacuzino si multe alte sf. moaste. Biblioteca din Vatopedi este cea mai bogată din Sf. Munte. Pe lângă cărti Teologice sunt si multe manuscrise de mare valoare istorică si arheologică. 634 manuscrise grecesti dintre care ca jumătate pe pergament, 150 cu cântări bisericesti si o serie de manuscrise Slavonesti.
Are 10 paraclise in interior si 3 in exterior.
Icoane:
“Pantanassa” – icoana vindecatoare de cancer şi boli incurabile
“Izbăvitoarea celor deznădăjduiţi” – Theotokos
“Elaiovritissa” – “Izvorâtoarea de mir” – a izvorât ulei pe timpul foametei
“Vimatarissa”
“Ctitoriţa” – aceasta icoană a fost ascunsă de năvălirea păgânilor de un călugăr într-o groapă sub Sf. Masa cu o lumânare aprinsă in fata ei, iar dupa 72 de ani a fost găsită icoana în cel loc cu lumânarea încă arzând. (Calugărul respectiv a fost luat prizonier de păgâni şi când a ajuns la mănăstire după 72 de ani le-a spus călugarilor să sape în acel loc ăi au găsit icoana)
“Junghiata” – a fost lovita de un diacon (era suparat pe bucatar fiindca nu a vrut sa-i mai dea mancare cand a intarziat la masa – intârzia des) cu un cuţit şi imediat a curs sange din icoana. Diaconul si-a venit in fire si si-a dat seama de greseala şi s-a rugat Maicii Domnului să-l ierte, neclintit în faţa icoanei, iar după câţiva ani Maica Domnului i-a spus că l-a iertat dar mâna care a lovit icoana va da socoteală la judecata lui Dumnezeu. Iar după moartea lui mâna respectivă i-a rămas uscată ca mărturie.
“Izbăvitoarea de barbari” – această icoană arăta înainte de această minune ca o icoană clasică. Portile manastirii se tineau inchise in timpul noptii de navalirea paganilor (piratii) iar dimineata se deschideau. Un calugar s-a inchinat acestei icoane dimineata iar Maica Domnului i-a vorbit din icoana si i-a spus sa nu deschida portile manastirii fiindca sunt piratii la porti si vor prada manastirea si o vor incendia, atunci Mantuitorul ridica manuta si ii acopera gura Maicii Domnului si ii spune sa-i lase in pace pe calugarii acestia fiindca nu fac voia lui, atunci Maica Domnului ii apuca mana Mantuitorului si o lasa in jos si spune din nou acelasi lucru. Iar icoana rămâne aşa. Intr-adevar piratii erau la portile manastirii si astfel s-a izbavit manastirea si calugarii de distrugere.
“Antifomitria”- la anul 382 – fiica lui Teodosie cel Mare vine la ctitoria tatalui sau (sa vada cum decurg lucrarile de reparatie) si se inchina la icoana atunci Maica Domnului striga din icoana “Ce cauti aici? De acum incolo sa nu mai calce picior de femeie pe aici…” si de atunci s-a interzis accesul femeilor in muntele Athos.
Sf. moste: Capul Sf. Ioan Gura de Aur cu urechea stanga intreaga – La urechea stanga i-a talcuit ingerul sfintele evanghelii si a ramas neputreda spre marturie ca a fost adevarata talcuirea ingerului.
De asemenea aici se gaseste şi Brâul Maicii Domnului (facut chiar de mainile Maicii Domnului).
Pe mosia acestei mănăstiri se afla trei schituri românesti: Schitul Sf. Ipatie, Sf. Ioan Botezătorul si Sf. Gheorghe.
Biblioteca este bogată în comori nepreţuite. Printre alte lucruri, 1700 manuscrise şi peste 10000 de cărţi tipărite.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://sfantulierarhcalinic.heavenforum.com

Muntele Athos - Mănăstirea Vatopedu

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum: Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org :: IMPRESII de CALATORII :: ROMANIA PITOREASCA -
creează un forum | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Poti avea un blog gratuit