Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org
Bine ati venit!

Sfantul Ierarh Calinic.heavenforum.org

Portal CRESTIN-ORTODOX al Fundatiei Sfantul Ierarh Calinic
 
AcasaPortalCalendarGalerieFAQCautareInregistrareConectare

 

Amintiri din leaganul copilariei - Ion Creanga

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
Autor Mesaj
Admin
Admin
avatar

feminin
Varsta : Data de inscriere : 20/01/2009 Numarul mesajelor : 172 Localizare : Joburi/Distractii : Psihologie Stare de spirit :

MesajSubiect: Amintiri din leaganul copilariei - Ion Creanga   Sam Feb 07, 2009 10:14 pm

Unul dintre clasicii literaturii romane, recunoscut datorita maiestriei basmelor, povestilor si povestirilor sale, Ion Creanga intra in istoria literaturii romane, in principal, datorita operei autobiografice “Amintiri din copilarie”.
Pe cati dintre noi nu ne-a incantat in copilarie sa le ascultam sis a le citim.
Dupa cum singur marturiseste, se naste la data de 1 martie 1837, dar, data nasterii lui Ion Creanga dupa actul din mitrica satului Humulesti, mosia manastirii Neamtului, Ocolul de sus, tinutul Neamtului, partea I, este 10 mai 1839.
Cu toata puritate si sensibilitatea sufletului sau, Ion Creanga nu este scutit de nimicnicia omeneasca.
In 1859, Creanga obtine o marturie a preotului de la biserica Patruzeci de Sfinti din Iasi pentru a-si scoate peci de cununie cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu. Nunta are loc pe 23 august, iar in 5 noiembrie a aceluiasi an, poporenii de la biserica Patruzeci de Mucenici din Iasi dau marturie lui Ioan Creanga spre a fi hirotonisit preot.
La nici cateva luni, in 1860, Diaconul deja, Ion Creanga depune la 13 ianuarie jalba la mitropolie impotriva socrului sau Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de Sfinti, pentru insulte, lovituri si tentativa de asasinat ("orele batute unul dupa 12 noaptea, au venit si stapanul casei, aflandu-ma eu dormind, pe cand toata suflarea se odihneste, langa a mea sotie; fara sa stiu cand au intrat in casa, s-au repezit si mi-au pus unghiile in gat - ghiarale - de a ma sugruma cu totul !..") Arestat si depus la dicasterie, Creanga cere peste trei zile sa fie pus in libertate spre a nu muri de foame si, eliberat, depune o noua jalba pentru umilinte indurate din partea socrului care-i poprea si sotia.
La 20 aprile incheia insa contract cu epitropia bisericii Patruzeci de Sfinti spre a sluji da diacon, semn ca pentru moment conflictul familial era lichidat. La inceputul lui mai, diaconul obtine carte de mutare de la Biserica Sfanta Treime, unde fusese hirotonisit, la biserica Patruzeci de Sfinti.
La 26 octombrie il gasim inscris ca student in anul I la facultatea de teologie din Iasi, iar la 19 decembrie se naste fiul sau Constantin.

Dupa trei ani, la 22 martie, Diaconul Ion Creanga cere mutarea sa la manastirea (biserica) Barboi din Iasi. Contractul cu noua biserica se va incheia a doua z, iar . Diaconul care primise inainte 700 de lei pe an, acum va primi 48 de galbeni chesaro-craiesti.
In 1864, absolvind un an de studiu la Institutul normal vasilian, Creanga se inscrie la concursul pentru ocuparea postului vacant de intitutor la sectiunea a II-a a clasei intaia de la scoala primara vasiliiana Trei Ierarhi. La 13 noiembrie primea decretul de numire in post si la 10 ianuarie 1865 isi incepe activitatea de institutor.
Urmaeza apoi numirea sa definitiva la biserica Golia din Iasi in anul 1866.
La numai doi ani, Ziarul Conventiunea, nr 14 din 26 februarie, ataca pe preotii care merg la teatru, fara a numi pe I. Creanga. Asemenea Curierul de Iasi, nr. 6, publica articolul "Tragerea la tinta si vanatul de pasari in mijlocul orasului" , vizandu-l pe diaconul de la Golia, tot fara a-l numi.
In august apare in 4.000 de exemplare "Metoda noua de scriere si cetire pentru uzul clasei I primare" de Ion Creanga, C. Grigorescu, G. Ienachescu, N. Climescu, V. Raceanu si A. Simionescu.

In 20 octombrie 1870Creanga este mutat la Scoala sucursala primara de baieti nr. 1 din Iasi (mahalaua Sararie), in locul lui G. Ienachescu, care trece in locul sau.
Dat in judecata consistoriului, in septembrie, pentru conduita sa, e oprit de la "lucrarea de diaconie", "pana va da probe de indreptare". Era invinuit de a fi mers la teatru, de a fi tras cu pusca asupra bisericii, de a trai de mai multi ani despartit de sotie si de a se fi tuns.
Apare "Invatatoriul copiilor - carte de cetit in clasele primare de ambele sexe cu litere, slove si buchi, cuprinzand invataturi morale si instructive" de C. Grigorescu , I. Creanga si V. Raceanu.[/size]


[size=12]Dat in judecata consistoriului pentru conduita sa, in luna septembrie a anului 1871, este oprit de la "lucrarea de diaconie", "pana va da probe de indreptare". Era invinuit de a fi mers la teatru, de a fi tras cu pusca asupra bisericii, de a trai de mai multi ani despartit de sotie si de a se fi tuns.
Apare "Invatatoriul copiilor - carte de cetit in clasele primare de ambele sexe cu litere slove si buchi, cuprinzand invataturi morale si instructive" de C. Grigorescu , I. Creanga si V. Raceanu.

Mai tarziu, la 1 iulie 1872, Ministerul Instructiunii Publice si al Cultelor destituie pe Ion Creanga din postul de institutor la scoala sucursala nr. 1 baieti din Iasi. Destituirea venea in urma excluderii diaconului Ion Creanga din randul clericilor. Apare a doua editie din "Invatatoriul copiilor", iar in februarie 1873, Creanga cere despartire legala de sotie.
Abia in 1874 apare a III-a editie din Invatatoriul Copiilor, si in acelasi an, pe data de 1 septembrie este numit institutor la clasele I si II-a de la Scoala primara de baieti nr. 2 din Pacurari.
In 1875, numit intr-o comisie de examinare a cartilor didactice din Iasi, Mihai Eminescu face cunostinta cu Ion Creanga.
Introdus de poet la Junimea, Creanga publica, in Convorbiri literare, Soacra cu trei nurori (1 octombrie) si Capra cu trei iezi (decembrie).
Un an mai tarziu, apare "Povatuitoriu la cetire prin scriere dupa sistema fonetica" de Gh. Ienachescu si Ion Creanga, iar in Convorbiri literare povstile : Punguta cu doi bani (1 ianuarie), Danila Prepeleac (1 martie) si Povestea porcului (1 iunie).
In 1877, Creanga tipareste mai intai in brosura, si apoi in Convorbiri literare nuvela Mos Nichifor Cotcariul, iar dupa, numai in revista, Povestea lui Stan Patitul (1 aprilie) si Fata babei si fata mosneagului (1 septembrie).
Un an mai tarziu, in 1888 apar in Convorbiri literare : Ivan Turbinca (1 aprilie) , Povestea lui Harap Alb (1 august), si Povestea unui om lenes (octombrie).
Ecaterina Vartic cumpara cu Bezman la 25 iunie 1979 locul si bojdeuca din Ticau, unde se stabilise mai inainte I. Creanga. Tot atunci apare "Geografia judetului Iasi", scrisa de el, in colaborare cu V. Raceanu si Gh. Ienachescu.
La scurt timp, in 1880, I se publica in albumul macedo-roman Mos Ion Roata si Unirea.
La inceputul anului 1881, Creanga isi ia o luna concediu de la scoala.
In Convorbiri literare apar pe rand prima parte din Amintiri (datata Bucuresti 1880), si dedicata domnisoarei Livia Maiorescu, in aprilie a doua parte a Aminitirilor, iar in octombrie, Creanga isi da impreuna cu Ileana in 1881, consimtamantul la casatoria fiului lor cu Elena Adamescu din Bucuresti. Tot atunci, la 1 noiembrie, publica Popa Duhu. In Convorbiri literare.
In Convorbiri literare i se publica in 1882 a treia parte a Amintirilor (datata septembrie 1881) si in 1883 poezia Impresiuni de Lina Catalina (1 ianuarie) auzita la Spitalul Brancovenesc, Cinci paini (1 martie), iar in Almanahul Societatii academice Romania juna din Viena, Mos Ion Roata si Voda Cuza. In noiembrie i se aproba un concediu medical de 3 luni.
Intre 1884-1887 Ion Creanga obtine mai multe concedii prelungite de boala.
1887 ii adduce necazuri cu un vecin, Vasile Coca, pentru care se plange primariei acum si in anul urmator ca i-a astupat trecerea pe din dosul casei si este primejdie de incendiu.
La Cercul literar al lui Beldiceanu, Creanga citeste ultima parte a Amintirilor (1888).
In noaptea de ajun, pe 31 decembrie 1889, Ion Creanga moare, in urma unui atac de epilepsie.
Inmormantarea sa a avut loc la 1 ianuare 1990 la cimitirul Eternitatea din Iasi
Tot in acest an, apar la editorul H.Goldner din Iasi, "Scrierile lui Ion Creanga, Povestile, vol I, cu o prefata de A. D. Xenopol si o biografie a autorului de Gr. I. Alexandrescu (volumul contine povestile publicate in Convorbiri literare intre 1875-1878).

Casa memoriala Ion Creanga
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://sfantulierarhcalinic.heavenforum.com
angelarusu

avatar

feminin
Varsta : 33 Data de inscriere : 25/01/2009 Numarul mesajelor : 167 Localizare : Holland Joburi/Distractii : multe Stare de spirit : buna

MesajSubiect: Re: Amintiri din leaganul copilariei - Ion Creanga   Dum Feb 08, 2009 1:47 pm